Black Bazar i medvind

Franske Alain Mabanckou, oppvokst i den tidligere franske kolonien Kongo Brazzaville, er aktuell på Bokvennen forlag med den humoristiske romanen Black Bazar, som handler om en rappkjefta moteløve fra Kongo som, plaget av kjærlighetssorg, skriver en bok som viser seg å bli et nådeløst portrett av hans syn på verden. Foruten å være en av våre personlige favorittbøker om dagen, har den også slått an både hos lesere og i pressen. Dagbladets Fredrik Wandrup skriver blant annet i sin anmeldelse av boken at «Mabanckou er en medrivende og vittig forteller. Mer eller mindre idiotiske filosofiske betraktninger og kritiske politiske oppfatninger blafrer gjennom samtalene. Det er kort vei fra det skarpsindige til det tøvete. Boka er et underholdende, rappkjeftet og satirisk vitnesbyrd fra en mann som forsøker å heve seg over hverdagen.» NRKs Anne Cathrine Straume trekker frem Mabanckous «raljering av stereotypier» og trekker likheter mellom ham og bosnisk-norske forfatter Bekim Sejranovic: 

«I Black Bazar får den afrikanske identiteten gjennomgå. Boken renner over av fraser om raser, fordommer alternerer med latterliggjøring eller angstbiteri [...] Fortelleren minner ikke så lite om hovedpersonen til den bosnisk-norske forfatteren Bekim Sejranovic. Hans jeg-forteller er også en selvbevisst jentefut som gjør narr av nasjonale stereotypier – og på samme tid bruker dem for å sette konflikter på spissen.»

Journalist i Stavanger Aftenblad, Jan Askelund, triller en femmer på terningen til Black Bazar og påpeker at romanen også har andre kvaliteter enn å bare være morsom: 

«I en uhøytidelig blanding av selvironi, selvhevding i kamp med selvforakt (her er afrikanere som bruker «avnegringsmidler»,dvs. hudblekemidler) samt raljering og karikering av europeiske rase- og kulturstereotypier, er den pakket med allusjoner og full av vitalitet.» 

Plukk opp Black Bazar i din lokale bokhandel, ta den med deg på sommerferie og se om du er enig.