Europeana – det tjuende århundrets historie i korte trekk

Forfatter: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2015
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
144
ISBN: 
9788274883895
Språk: 
Originaltittel: 
Europeana. Stručné dějiny dvacáteho věku
Originalspråk: 
Oversetter: 
Kristin Kilsti
Omslagsdesigner: 
pilot to gunner

Med Europeana – det tjuende århundrets historie i korte trekk, presenterer Patrik Ouředník Europas siste hundre år, komplett med konflikter, tragedier og illusjonstap – og viser at egentlig har ingenting vesentlig forandret seg på vårt komplekse kontinent siden 1900! Den europeiske borgeren håper fortsatt på fremtiden, men sitter urokkelig fast i en bunnløs gjørme av eldgammelt og grumset arvegods. Ved å blande kalde faktaopplysninger og dyptpløyende observasjoner, klarer Ouředník i et bemerkelesverdig og  kortfattet språk å synliggjøre skrekken og absurditeten i det tjuende århundrets Europa – og ikke minst det absurde ved å i det hele tatt forsøke å fortelle denne historien.

Europeana regnes som tsjekkisk samtidslitteraturs mest oppsiktsvekkende og spennende verk, og er blitt den mest oversatte boken i landet de siste tiårene. For sitt forfatterskap mottok Patrik Ouředník i 2014 Tsjekkisk stats litteraturpris, landets høyste litterære utmerkelse.  

«Blant årets 25 beste bøker er Europeana blant våre favoritter.» Bokhylletoppen 2005, The Village Voice (USA)

 

New York Times Book Review
«Boken berører temaer og hendelser så forskjellig som oppfinnelsen av bh-en, Barbie-dukken, scientologikirken, eugenikk, inter­nett, krig, folkemord og konsentrasjonsleire, – og renner ut i en nådeløs monotoni som ikke bare er fengslende, men også ikke så lite skremmende.»

Chronic’art
«Ouředník presenterer ganske enkelt viktige hendelser som en haug med hundrevis av historiske fakta varierende fra små anekdoter til oppsiktsvekkende statistikker... Å lese Europeana er som å lese en vanvittig samling med tusenvis av historiebøker; den er kløktig konstruert og mer subjektiv enn det først virker som... Latter er garantert, bekymring er sannsynlig, inntrykkene er sterke: ganske enkelt en strålende bok.»

Radio France
«Som Kafkas og den tapre soldat Svejks arvtaker, benytter Ouředník rytmen i de ubestridelige og presise faktaopplysningene til å lage oppsummeringer som er like forvirrende som de er overbevisende riktige.»

Le Temps
«Trollbindende anekdotiske fakta som synliggjør absurditeten i det tjuende århundret.»

Village Voice
«Et tragikomisk prosadikt som får poeter til å gråte av misunnelse, ja, får alle til å gråte.»

Norsk presse om boken:

«Etter å ha lest Patrik Ouredníks Europeana, med undertittelen Det tjuende århundrets historie i korte trekk, vil du antagelig se på vår relativt nære fortid med nye, undrende øyne.»

Olaf Haagensen, Morgenbladet.

 

«Lesningen gir både innsikt og litterært utbytte. Man aner forfatterens skjeve smil, mens han egentlig sørger over verdens begredelighet. Satirikeren tar historikeren i hånden. Sammen belyser de tingenes triste tilstand.» 

Fredrik Wandrup, Dagbladet